26 Ocak 2014 Pazar

Zıpkınla balık avı / teknikler 2 - 'Agaşon tekniği'

Zıpkınla avlanma teknikleri arasında sıra agaşon tekniğinde. Diğer yazılarımdada değindiğim gibi balıklar oldukça meraklı canlılardır. Agaşon tekniği ise balıkların merakına dayalı bir avlanma şeklidir. Kısacası en çok önerdiğim ve bir çok taktikle birleştirilebilecek harika bir tekniktir. Genelde gırtlaktan çıkarılan kalp atışı gibi ritmik bir ses olarak tanımlanır. Ancak benim en çok tercih ettiğim zıpkını tuttuğum elimin, iki parmağı arasına taş alıp, kabzaya ritmik olarak vurmak. Yine taşlık ve yosunluk bölgelerde diğer elimizi kamufle edebiliyorsak elimize taş alıp zemine ritmik olarakta vurulabiliriz. Ancak bunu çokta tavsiye etmem çünkü bu denli kamufle olabileceğiniz bir yeri bulmanız oldukça zordur :)
Her ne kadar Agaşon oldukça iyi bir avlanma yöntemi olsada yer seçimi, ses, akıntı, yatış şekli gibi faktörlerde her zaman avlanmaya etki eder. Yattığım mevkileri genelde gölgede kalan, kayalık ve yosunluk alanlarda seçiyorum. Daha öncede belirttiğim gibi mutlaka kıyıyı karşıma alarak yatıyorum ki balıklar kaçış sırasında kıyıdan derinliğe doğru bir yol izlerler. Genelde aynı mevkilerde dalarsanız zamanla nerede balık güzergahları var öğrenmeye başlarsınız ve bu ciddi bir avantaj olur. Sabah saatlerinde keşifle hiç uğraşmadan, önceden bildiğiniz güzergahlarda dalıp avınızı beklemeniz oldukça şansınızı arttıracaktır. Mevkimize mutlaka dipten ulaşmalıyız, ne kadar dipten yaklaşırsak o kadar az dikkat çeker ve bir o kadarda dibe adapte oluruz. Dibe inişimiz sırasında ise az palet vurmaya çalışalım ki daha dibe varmadan tehdit olarak algılanmayalım. Sinarit gibi balıklar çok taşlık mevkilerde gezinmez bu sebeple balığın yapısına görede yatış yerimizi iyi seçmeliyiz. Eğer kumluk mevkideyseniz kesinlikle hafifçe kum alıp bulanıklık yaratın ki balıklar sizi görmeden dibinize kadar gelsin :) ama kesinlikle bu işlemi çamur ve bulanık sularda uygulamayın :) Tabi bu bulanıklık sizinde görüş açınız düşürecek ve her an tetikte olmanızı gerektirecektir.
Sinarit
Zıpkınımızı tutuş yöntemimiz oldukça önemlidir. Tüfeği önümüzde olan bir yarık, çıkıntı, taş gibi noktalara ortadan dayayabiliriz. Dirseğimizi hafif kırık tutup bilek hareketleri ile balığı takip edebiliriz. Yattıktan sonra kesinlikle hareket etmemeye çalışın. Yine atışımızı yapmadan mutlaka tek bir hedefe odaklanın ki agaşon denemeniz boşa gitmesin. Takip sırasında bileğinizi çok hafif ve yavaşça hareket ettirin. Genelde 90 lık ve fazlası olan zıpkınlar önerilsede, sığ sularda 75 lik bir zıpkında gayet  kullanışlıdır. Önemli olan ne kadar kamufle olduğunuz, sessizliğiniz, balığın çeşidi ve farklı etkenlerdir. Zıpkın boyuda bu etkenler doğrultusunda profesyonelleştikçe kısaltılıp uzatılabilir. Derin dalışlarda 100 lük zıpkınlar çok daha iyi sonuç almanızı sağlar. Ve en önemlisi ise atışınızı nefesinizin son raddesinde yapmamanızdır. Çünkü balığı söndürmeniz uzun sürebilir, herhangi bir aksilik yaşanabilir. Çalkantılı denizlerde balıklar taşların arasında pek durmaz hemen taşların dışında durmaya çalışır. İşte tam bu an tekniğinizi ilerletmek için biçilmiş kaftandır :) Kış ayları sığ sudaki avlarımız için yine en elverişli dönemdir. Tekne ve balıkçı trafiğinin az olmasıda bir o kadar önemlidir. Paletler bilek ağırlığı ile desteklenmeli, dalışta şnorkel ağızdan çıkarılmalı ve kesinlikle sessiz, sakin bir ilerleyiş olmalı. 
Derin sularda ise daha büyük balıklara ulaşmamız mümkün. Sığ suda olduğu gibi çevre şartları çokta etki etmez. Daha fazla tecrübe, suda hareket kabiliyeti ve nefes egzersizi istediği için yeni başlayanlara pekte önermem. İniş ve çıkış süresini her zaman dalış sürenize ekleyip limitlerinizi zorlamamanızı öneririm. Tabi derinde olduğunuz için balıkla birlikte mesafede büyür. Buda makaralı ve 100 lük zıpkınları daha tercih edilebilir yapıyor. Küçük balıklara aldanıpta hemen atışa geçmeyin arkasında onu avlayan daha büyük bir balıklada karşılaşmaya her zaman hazır olun. Uygun mevkiyi belirlemek içinse mutlaka keşif dalışı yapın. Yerinizi belirledikten sonra sıra artık keyifle avlanmaya geldi. 'Agaşon tekniği' bir çok teknikte ve bireysel tecrübeleriniz doğrultusunda her zaman kullanılabilir bir sistemdir. Yazımın başındada belirttiğim gibi dalışlarda en çok uyguladığım ve sizlere en çok önerdiğim avlanma tekniğidir. Diğer paylaşımımda bir başka avlanma taktiğini ve tecrübemi sizlerle paylaşmak üzere şimdilik hepinize iyi dalışlar ve kusursuz avlanmalar dilerim...

Sığ su baskın tekniği
Kule ve Yemleme teknikleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder